Android nedir?

by admin

Android işletim sistemi, Google ve Open Handset Allience tarafından kodlanmış Linux İşletim Sistemi tabanlı bir mobil cihaz (PDA ve cep telefonları) için geliştirilmiş açık kaynak kodlu bir işletim sistemidir.

Android, aygıtların fonksiyonelliğini genişleten uygulamalar yazan geniş bir geliştirici grubuna sahiptir. Android için hali hazır da 250,000’den fazla uygulama bulunmaktadır. Android Market ise, Android işletim sistemi uygulamalarının çeşitli sitelerden indirilebilmesinin yanı sıra, Google tarafından işletilen kurumsal uygulama mağazasıdır. Geliştiriciler, ilk olarak aygıtı, Google’ın Java kütüphanesi aracılığıyla kontrol ederek Java dilinde yazmışlardır.

Open Handset Allience, 5 Kasım 2007’de Android’i kurduğunu duyurmuştur ve ardından 34 adet donanım, yazılım ve telekom şirketi, mobil cihazlar için telif hakkı olmayan bir işletim sisteminin teknolojinin gelişimi için yararlı olduğu konusunda hemfikir olmuşlardır. 2008’de piyasaya sürüldüğünde, birçok Android İşletim Sistemi Apache free-software ve Açık Kaynak Kodu lisansıyla geliştirilmeye açık hale gelmiştir. Android, linux kernel üzerine inşa edilmiş bir mobil işletim sistemidir, bu sistemde ara katman yazılımı, kütüphaneler ve API C diliyle yazılmıştır. Android uygulama yazılımları ise, Apache harmony üzerine kurulu java-uyumlu kütüphaneler ihtiva eden uygulama iskeleti üzerinden çalışır. Android, derlenmiş java kodunu çalıştırmak için dinamik çevirmeli (JIT) Dalvik sanal makinasını kullanır ve cihazların fonksiyonerliğini artıran uygulamaların geliştirilmesi için çalışan geniş bir programcı-geliştirici çevresine sahiptir.

android işletim sistemiGoogle, Android’i satın aldıktan sonra telefon üreticileri yanına alarak Open Handset Alliance (OHA) birliğini kurdu. Android’in gelişimi OHA eliyle yönetilmeye başlandı.

Android işletim sistemi beş kısımdan oluşur:

  1. Çekirdek: Linux kernelidir. Güvenlik, hafıza yönetimi, süreç yönetimi, ağ yığınları ve sürücü modellerini içerir.
  2. Android Runtime: Sanal makinedir. Dalvik Sanal Makinesini de içerir.
  3. Kütüphaneler: Veritabanı kütüphaneleri, web tarayıcı kütüphaneleri, grafik ve arayüz kütüphanelerini içerir.
  4. Uygulama Çatısı: Uygulama geliştiricilere geniş bir platform sunan kısımdır.
  5. Uygulama Katmanı: Doğrudan Java programlama diliyle geliştirilmiş uygulamaları içerir.

Google tarafından tam olarak bedava olduğu duyurulmadığı için eleştirilmektedir. SDK’nın bazı bölümleri hala patentli olup açık kaynak kodlu değildir. Bunun Google tarafından kontrollü olarak yapıldığına inanılmaktadır.

Android Sürümleri

Sürüm Kod adı Yayın tarihi
Android 1.1 Astro 9 Şubat 2009
Android 1.2 Bender  ?
Android 1.5 Cupcake 30 Nisan 2009
Android 1.6 Donut 15 Eylül 2009
Android 2.0/2.1 Eclair 26 Ekim 2009
Android 2.2 Froyo 20 Mayıs 2010
Android 2.3 Gingerbread 6 Aralık 2010
Android 3.0/3.1/3.2 Honeycomb Şubat 2011
Android 4.0 Ice cream sandwich 19 Ekim 2011
Android 4.1 Jelly bean 9 Temmuz 2012
Android 4.2 Key Lime Pie  

 

İlginizi Çekebilir