e-Devlet nedir?

by admin

e-Devlet

e-devlet, vatandaşlara devlet tarafından verilen hizmetlerin elektronik ortamda sunulması demektir. e-devlet çağdaş toplumlarda devlet ve birey ilişkilerinde, devletin vatandaşa karşı yerine getirmekle yükümlü olduğu görev ve hizmetler ile vatandaşların devlete karşı olan görev ve hizmetlerinin karşılıklı olarak elektronik iletişim ve işlem ortamlarında kesintisiz ve güvenli olarak yürütülmesi demektir. Bürokratik ve klasik devlet kavramının yerini almaya başlayan e-devlet anlayışı ile her kurumun ve her bireyin bilgi ve iletişim teknolojileri ile devlet kurumlarına ve kurumlarca sunulan hizmetlere kolayca erişmesi hedeflenmektedir. e-devlet; kamu kuruluşları, vatandaşlar ve ticari kurumlar arasındaki bilgi, hizmet ve mal alışverişlerinde bilgi teknolojilerinin kullanılarak performans ve verimlilik artışını hedefleyen devlet modelidir.

Neden e-Devlet ?

Küreselleşmenin hızla ilerlediği ve ekonomik anlamda sınırların ortadan kalktığı bir dünyada bilgi ve iletişim teknolojilerindeki hızlı gelişmeler Türkiye ile diğer gelişmiş ülkeler arasındaki açığı artırmaktadır. Türkiye’nin bu açığı kapatabilmesi ve Bilgi Toplumuna ulaşabilmesi için devletin gelişmiş teknolojiyi kullanması ve yeni bir yapılanmaya gitmesi gerekmektedir. Bu yapılanma modeli, e-Devlet olarak adlandırılmaktadır.

e-devlet

e-devlet ile amaçlananlar :

Devletin şeffaflaşması,
Devletin hızlı ve etkin bir şekilde işleyişinin sağlanması,
Her düzeyde vatandaşın yönetime katılımının sağlanması,
Kurumlar arası bilgi alışverişinin sağlanarak iş ve veri yinelemesinin önlenmesi,
Kamunun hizmet verdiği vatandaşların yaşamalarının kolaylaştırılması,
Karar vericilerin bilgiye dayalı karar verme süreçlerinin geliştirilmesi ve hızlandırılması olarak özetlenebilir.

e-devlet uygulaması ile sağlanan yararlar şunlardır :

Zamandan kazanç sağlamak,
Maliyetleri düşürmek ve verimlilik artışı,
Memnuniyet artışı,
Ekonomik gelişimin desteklenmesi,
Hayat kalitesinin artışı,
Bireysel katılım artışı,
Kağıt bağımlılığı ve kullanımının azaltılması,
Kamu ile olan işlemler için vatandaşın talep ettiği bilgilere bir noktadan ve doğru şekilde ulaşılması, böylelikle hataların en aza indirilmesi.

Türkiye’de e-devlet işlemleri e-devlet kapısı olarak kullanılan www.turkiye.gov.tr adresinden yapılmaktadır.

“www.turkiye.gov.tr ” adresinde verilen hizmetler 3 ana başlık altında toplanmıştır:

“Vatandaş” başlığı altındaki işlemler:

– Eğitim, Askerlik ve Seferberlik, Doğum, İş ve kariyer, Sosyal Güvenlik, Aile, Sağlık, Özürlü Vatandaşlar, Seyahat ve Turizm, Kültür-Sanat ve Spor, Trafik, Yasal İşlemler, Haklar ve Korunması.

“Devlet” Başlığı altında yapabileceğiniz işlemler:

– Tarihimiz, Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Başbakanlık, Genelkurmay Başkanlığı, Adli ve İdari Yargı, Araştırma ve İstatistikler, Bilim ve Teknoloji, Devlet Sözleşme ve İhaleleri, Eğitim, Enerji, Doğal Kaynaklar ve Çevre, Kültür ve Turizm, Savunma ve Güvenlik, Sağlık, Tarım, Uluslar arası İlişkiler ve Konular, Mevzuat.

“İş” başlığı altında yapabileceğiniz işlemler:

– İşletmenin Doğuşu ve Feshi, Sektörler, İşletmelerin Büyüme ve Gelişimi, Bağış, Destek ve Krediler, Dış Ticaret, Elektronik Ticaret, Yatırım ve Sermaye, Vergi, Devlet İhaleleri, Ekonomi ve Finans, İş ve kariyer.

e-devlet şifresi :

e-devlet kapısı olarak kullanılan sitede çoğu işlem e-devlet şifresi ile giriş yaparak gerçekleştirebilmektedir. e-devlet şifresi almak için en yakın PTT şubesine gidip şifre alınması gerekmektedir.

 

İlginizi Çekebilir